Programa d'activitats

  • VilaPensa Educació
  • Dissabte18 de setembre

Qui són ells?

Els alumnes de secundària i batxillerat d’alguns dels instituts de Vilafranca compartiran les seves reflexions al voltant de les llambordes Stolpersteine i els noms que hi ha gravats. A través de material audiovisual explicaran qui eren aquelles persones que van ser víctimes de l’holocaust i quins són els pensaments i les reflexions que els ha fet aflorar investigar sobre les seves vides. Els projectes realitzats pels alumnes estaran disponibles al mateix web del VilaPensa a partir del dia 5 de maig, “Dia d’homenatge als espanyols deportats i morts en camps de concentració i a totes les víctimes espanyoles del nazisme”.

Durant el procés de treball els estudiants podran visionar la pel·lícula d’animació Josep del dibuixant Aurel (França, 2020) i coneixeran les narracions Una llauna rovellada de l’actriu Assumpta Mercader. 

Acte en col·laboració amb: Institut Eugeni d’Ors, Institut Alt Penedès, Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i Memorial Democràtic de Catalunya

Geolocalització de les Stolpersteine de Vilafranca

Els stolpersteine (paraula plural alemanya que significa «pedres, llambordes o llambordins de topada o per ensopegar»; singular stolperstein) són petits monuments creats per l'artista alemany Gunter Demnig en memòria de víctimes del nazisme. Actualment n'hi ha més de 75.000 distribuïdes a més 1.800 ciutats d'una vintena de països, entre les quals Vilafranca del Penedès. 
Quin crim havien comès aquells vilafranquins per ser deportades als camps nazis?
Com s’explica l’oblit institucional de la democràcia espanyola a les víctimes de la guerra civil?
Aquestes són algunes de les preguntes que van haver d’investigar els estudiants.
Com és possible que una societat culta i civilitzada, que llegia Hölderling i escoltava Wagner, pogués arribar a tal grau de depravació humana?
Com és possible que a deu kilòmetres de Weimar, una ciutat com Vilafranca del Penedès, on va tenir casa Bach, Shopenhauer, Goetthe, Nietzsche i Litz, pogués construir-s’hi el camp de Buchenwald?
Els alumnes de l'Institut Eugeni d'Ors no només van haver d’enfrontar-se a una descripció d’uns fets històrics, sinó també a una explicació de caràcter filosòfic: «Com ens expliquem el mal?»

El mapa amb la geolocalització de les Stolpersteine de Vilafranca del Penedès a es pot veure AQUÍ .

Els estudiants ens proposen reflexionar sobre l'Holocaust a partir de vídeos

Els alumnes de 4t ESO de l'Institut Eugeni d’Ors i de l'Institut Alt Penedès han compartit les seves reflexions al voltant de les llambordes Stolpersteine i els noms que hi ha gravats a partir d'uns vídeos creats per ells mateixos on ens expliquen qui eren aquelles persones que van ser víctimes de l’holocaust i quins són els pensaments i les reflexions que els ha fet aflorar investigar sobre les seves vides.

Els vídeos es poden veure AQUÍ 
Cinema Kubrick

Intel·ligència artificial avui: el llegat de 2001: una odissea de l'espai 
Conferència  a càrrec de Ramon López de Mántaras + passi de la pel·lícula 

De la mà del màxim expert en Intel·ligència Artificial, el Dr. Ramon López de Mántaras, guardonat arreu del món com una de les ments acadèmiques més influents actualment en aquest camp del coneixement, ens endinsarem en l’obra mestra d’Stanley Kubrick tot fent un recorregut pels seus continguts d’intel·ligència artificial .
Què és la intel·ligència? És possible construir una ment humana de manera artificial?
53 anys després de la seva estrena i 20 anys després de la data on les ments preclares de Stanley Kubrick i Arthur C. Clarke van pronosticar haver assolit les fites tecnològiques que es mostren en la seva icònica pel·lícula, ens preguntem què hi ha en comú entre el que ells van imaginar i el que, en realitat, la ciència ha assolit avui en dia. Què podem esperar del futur?
Una pel·lícula que ha inspirat milers d'estudiants de carreres d'investigació i d'enginyeria, influïts pels seus inigualables enigmes científics.

Ramon López de Mántaras és professor investigador del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i director de l’Institut de Recerca d’intel·ligència artificial (IIIA).

Preu: 8 €.  / 6’5 € (Amics de VINSEUM).
Imprescindible fer reserva prèvia a entrades.vinseum.cat