Programa d'activitats

 • Informació bàsica
 • Dilluns12 d'abril
 • Dimarts13 d'abril
 • Dimecres14 d'abril
 • Dijous15 d'abril
 • Divendres16 d'abril
 • Dissabte17 d'abril
 • Diumenge18 d'abril
 • Dilluns19 d'abril
 • Més VilaPensa
 • VilaPensa Educació

Els actes principals del VilaPensa seran retransmesos en directe per Penedès Televisió i en streaming per la seva web rtvvilafranca.cat 

L’auditori de VINSEUM en serà el plató i, si les circumstàncies sanitàries ho permeten, se’n permetrà l’aforament limitat del públic.   Serà imprescindible fer la reserva a la web: entrades.vinseum.cat  (entrades disponibles a partir del 23 de març de 2021).

L’accés als espais serà possible mitja hora abans de l’hora anunciada. Un cop començat l’acte no serà possible accedir a l’espai.

L’organització es reserva el dret de canviar els formats si les mesures sanitàries hi obliguen.  Auditori del VINSEUM // RTVVilafranca

Conferència   El mal com a problema filosòfic ,
a càrrec de Josep M. Esquirol

Després d’explicar quines són les distincions conceptuals i els nuclis més problemàtics i punyents en relació amb el problema del mal, s’assajarà una proposta filosòfica en la qual la reflexió és, alhora, una manera d’actuar.

Josep M. Esquirol
és catedràtic de Filosofia de la Universitat de Barcelona.  

Presenta: Jordi Sàbat, director del VilaPensa.

Places limitades. Imprescindible fer reserva prèvia a entrades.vinseum.cat .
Penedès Televisió / Auditori del VINSEUM

Conferència  Principis morals per a temps foscos,
a càrrec de Markus Gabriel

Amb la introducció general de l’ètica per a tots, podem fer que la comunitat democràtica avanci no només com un sistema d’administració, sinó sobretot com un sistema de valors. L’objectiu d’aquesta cooperació hauria de ser desenvolupar una manera sostenible entre l’economia i la vida en comú, que permeti als éssers humans viure en societat amb benestar, salut i pau durant moltes generacions.

Markus Gabriel
és filòsof a la Universitat de Bonn.
Presenta: Núria Sara Miras; filòsofa i professora de la Universitat de Barcelona.

Places limitades. Imprescindible fer reserva prèvia a entrades.vinseum.cat 

Acte en col·laboració amb: CCCB  
Penedès Televisió / Auditori del VINSEUM

Conferència Els llocs del mal. Un tomb per l’Infern de Dante,
a càrrec de Joan Francesc Mira i Marta Palacín

A mig camí entre l’entrevista i la conversa, Joan F. Mira i Marta Palacín parlaran del mal tot passejant per l’Infern de Dante. Durant una hora es presentarà l'autor dins el seu context i la seva Divina Comèdia i, especialment, el desplegament de l’Infern en diferents nivells de pecats i pecadors. I tot coincidint amb el set cents aniversari de la mort de Dante.

Joan Francesc Mira
és escriptor, antropòleg, professor de grec, ciutadà compromès, agitador cultural i polític ocasional.
Marta Palacín és filòsofa per la Universitat de Barcelona.

Places limitades. Imprescindible fer reserva prèvia a entrades.vinseum.cat .
Penedès Televisió / Auditori del VINSEUM 

Conferència Crítica de la raó sofrent
a càrrec d’Eloy Fernández Porta

Qui parla, en el discurs del sofriment? Què fa parlar? Els discursos del patiment psíquic, que han aflorat amb més força a l’època de la pandèmia, se’ns presenten com a codis de comunicació i principis d’empatia, però també com a dispositius culturals i instàncies de resistència. En aquesta conferència els examinarem des de la perspectiva de la sociologia de les emocions i des de l’experiència personal.

Eloy Fernández Porta
és Doctor en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra.
Presenta: Xavier Vallès, Psicòleg de Grup Entrem .

Places limitades. Imprescindible fer reserva prèvia a entrades.vinseum.cat .
Penedès Televisió / Auditori del VINSEUM 

Debat Malestars socials i polítics a propòsit de la Covid-19,
a càrrec de Marta Soler-Gallart i Anna Solé

En la famosa sèrie “The Crown”, en un capítol de la darrera temporada, s’explica la història de l’únic britànic, Michael Fagan, que en els temps durs de retallades de Margaret Tatcher -temps que van suposar moltes tensions en la societat britànica i molta precarització- va poder esquivar la seguretat del palau de Buckhingam i entrar a les habitacions privades de la reina. Davant aquest atreviment inaudit i històric, la policia i els metges el van acusar d’estar trastornat: “Ara diuen que tinc problemes mentals”, diu Fagan. “I ara, home! El que em passa és que sóc un pobre, només un pobre, això és tot el que tinc”.

 Més enllà de les afectacions sanitàries, la pandèmia provoca mal, dolor i incertesa en molts conciutadans i ens demostra les febleses d’una societat basada en una economia neoliberal. Farem una visió àmplia (sociologia i economia) sobre els límits, les afectacions, actuals i a mitjà termini, que pot generar la Covid-19 sobre la nostra manera de viure.

 Marta Soler-Gallart
és doctora en Sociologia per Harvard University, catedràtica de sociologia a la Universitat de Barcelona. Presidenta de l’European Sociological Association (ESA).
 Anna Solé és economista per la Universitat de Barcelona i doctora en Història per la Universitat Pompeu Fabra.
 Presenta: Mar Joanpere, sociòloga.

Places limitades. Imprescindible fer reserva prèvia a entrades.vinseum.cat .
Auditori del VINSEUM

Debat  Salut mental positiva i autocura en temps de pandèmia  
a càrrec de Maria Teresa Lluch, Montserrat Puig i Jordi Galimany

Què podem fer per estar millor mentalment i com podem gestionar les nostres emocions? Un col·loqui que vol expressar els sentiments, les pors i les preocupacions en un espai que sigui mentalment saludable i mostrar la forma de reforçar la salut mental positiva; que defensa cuidar-nos per estar millor i ajudar els altres a estar més bé.

Maria Teresa Lluch
és catedràtica d'Infermeria Psicosocial i Salut Mental del Departament d'Infermeria de Salut Pública, Salut Mental i Materno-Infantil de l'Escola d'Infermeria de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona
Montserrat Puig és professora agregada i Vicerectora d’Igualtat i Gènere del Departament d'Infermeria de Salut Pública, Salut Mental i Materno-Infantil de l'Escola d'Infermeria de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona.
Jordi Galimany és professor agregat del Departament d'Infermeria de Salut Pública, Salut Mental i Materno-Infantil de l'Escola d'Infermeria de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona.
Presenta: Helena Mestre, directora d’atenció a la ciutadania i comunicació del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès – Garraf.

Aquest acte també es podrà seguir per streaming al web de rtvvilafranca.cat 

Places limitades. Imprescindible fer reserva prèvia a entrades.vinseum.cat .
Penedès Televisió / Auditori del VINSEUM

Debat Shoah. Una pedagogia de la memòria. Per què cal recordar?,
a càrrec d’Arnau Pons, Carles Torner i Ramón Arnabat

La pel·lícula de Claude Lanzmann Shoah és una de les grans obres cinematogràfiques del segle XX. Però no només això: és una reflexió profunda sobre com una societat com l’europea dels anys 40 del segle passat pot sucumbir la barbàrie i el mal. És també un assaig sobre la memòria històrica i la seva utilitat com a baluard per defensar-se d'aquesta barbàrie que hi és sempre, amagada, al nostre costat. És, finalment, un testimoni corprenedor de la capacitat de l'ésser humà de resistir a aquest mal. Aquesta taula rodona culmina amb un fet extraordinari: el visionat d'aquesta gran obra d'art a Vilafranca per primera vegada.

El VilaPensa se sent compromès d’una manera especial a la seva difusió com un humil llegat a les generacions més joves perquè, coneixent la història, puguin evitar que qualsevol mena d’Holocaust es torni a repetir. 

Arnau Pons
, és poeta, traductor, assagista i editor de poesia.
Carles Torner és escriptor i director executiu del PEN Internacional.
Ramon Arnabat és historiador.
Presenta i modera: Josep M. Lluró, assagista i professor d’història de secundària.

Places limitades. Imprescindible fer reserva prèvia a entrades.vinseum.cat .
Auditori del VINSEUM

Debat Dracs, bèsties i monstres: simbologies del mal,
a càrrec de Manel Güell, Montse Juvé i Jordi Sánchez

Els dracs són bèsties i monstres de la natura i simbolitzen un mal essencial que fa por. El drac originari de la nostra cultura és la serp del Paradís, o sigui el dimoni, l’ombra del bé, la personificació del mal. Els humans necessitem símbols per tenir consciència d’allò que no es veu però és present, com la maldat de la natura i de les persones. El drac és un símbol rodó d’aquesta maldat.

Manel Güell és formador i consultor.
Montse Juvé és historiadora de l’art.
Jordi Sánchez és filòsof.

Aquest acte també es podrà seguir per streaming al web de rtvvilafranca.cat 

Places limitades. Imprescindible fer reserva prèvia a entrades.vinseum.cat .
Penedès Televisió / Auditori del VINSEUM

Conferència Epíleg: Auschwitz i el silenci de Déu?,
a càrrec de Manel Gasch i Daniel Askenazi

No podíem acabar el festival sobre el mal sense conèixer la perspectiva dels creients i formular-nos avui la mateixa qüestió que es demanava Hans Jonás, filòsof jueu, quant a si té sentit parlar de Déu després de l’Holocaust. S’hi podria afegir: “...i després de qualsevol acte de barbàrie en la història”. Què pensen els creients quan experimenten el silenci de Déu davant els avatars humans que remouen les entranyes? Com concilien les seves creences amb l’abandó, si més no aparent, d’un Déu omnipotent, omniscient i bondadós?

Manel Gasch
és teòleg i monjo de Montserrat.
Daniel Askenazi és rabí principal de la comunitat israelita de Barcelona.

Places limitades. Imprescindible fer reserva prèvia a entrades.vinseum.cat .
Auditori del VINSEUM

Projecció del documental Shoah (1985) de Claude Lanzmann,
en tres parts

La producció del memorial de l’Holocaust per antonomàsia va arrencar el 1973 i va culminar en un monument de 566 minuts que tot espectador hauria de veure almenys una vegada a la vida. Lanzmann va desestimar la utilització de qualsevol imatge d’arxiu, perquè es tracta d’arribar a veure l’irrepresentable a través de les veus de nombrosos testimonis –fonamentalment supervivents, però també algun botxí- sobre aquells paisatges desolats que ens parlen. Sens dubte, una de les pel·lícules més influents del segle XX i un fet únic a Vilafranca i Catalunya, de màxim nivell cultural, presentada en tres sessions a causa de la seva llargada. Serà la segona vegada que es projecta íntegra a Catalunya (VOSE), un fet exclusiu i una fita en la vida cultural.

Presentador: Josep M. Lluró
, assagista i professor d’història de secundària.

Acte en col·laboració amb Òmnium Alt Penedès.

Places limitades. Imprescindible fer reserva prèvia a entrades.vinseum.cat 
Sala del Trinitaris

Instal·lació DIMONIS de cabosanroque

El projecte expositiu i instal·lació DIMONIS. Ex-orcismes i in-orcismes de Verdaguer creada per cabosanroque (Laia Torrents Carulla i Roger Aixut Sampietro) és un projecte d’art sonor que se serveix de les llibretes escrites per Jacint Verdaguer entre 1890 i el 1893 mentre assistia a sessions d’exorcismes en un pis de Barcelona, per reflexionar sobre el fenomen de la possessió i les seves implicacions socials, estètiques, biològiques i fins i tot teatrals. Textos profundament actuals que, amb la situació provocada per la crisi sanitària del Covid-19, ressonen encara amb més contundència. Una manifestació artística integrada per 10 instal·lacions plàstic-o-sonores i la relació entre elles que són el resultat de la recerca de 5 conceptes bàsics i les seves connexions: l’acte comunicatiu, el ritual, la NO correspondència entre continent i contingut, paral·lelismes amb la biologia i la pandèmia mundial de la covid i formes de possessió. L’obra del poeta és el ressort que porta a cabosanroque a l’exploració sonora, dramatúrgica i visual sobre la possessió.

La instal·lació estarà oberta fins el 9 de maig.

És preferible veure la instal·lació seguint l’horari dels passis:
De dimecres a divendres hi haurà tres passis, a les 17h, les 18h i les 19h.
Dissabtes, un passi a les 18h i un a les 19h.
I diumenges, un a les 12h i l’altre a les 13h.

No és necessari inscripció prèvia tot i que els grups seran reduïts i, si l’aforament és ple, s’haurà d’esperar al següent passi.
Per a més informació: cultura@vilafranca.org.

Organitza: Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca.  
Capella de Sant Joan

Exposició Profanadors de llum

Una exposició de la Fundació Vila Casas, a cura de Natàlia Chocarro, que presenta una selecció de peces de la seva col·lecció, a l’entorn de la maldat i les seves múltiples manifestacions. Una mostra col·lectiva d’artistes nacionals de reconeguda trajectòria, que troben en la imatge una possibilitat de redempció. Hi trobem el treball dedicat a la memòria històrica del tàndem Bleda & Rosa amb “Cavea (Serie ciudades) Saelices”, i la seqüència colpidora de Santos Montes “El paseo”, que  entren en diàleg amb les propostes aclaparadores de Xavier Ribas i la “Sèrie Flors” o la “Sèrie Rota” de Carmen Mariscal. El dolor, la maldat, es vesteix amb diferents rostres i no sempre advertim la seva presència; en són una bona prova els retrats esfereïdors de Valentín Vallhonrat o la dansa continguda d’una dona empresonada d’Isabel Rocamora. L’hermetisme de la comesa de Sabela Eiriz, Anna Malagrida i Mar Arza –una exploració sobre l’ocultació– tanca el recorregut. Una nova oportunitat per descobrir el valor d’aquesta col·lecció d’art contemporani tan emblemàtica.

L’exposició estarà oberta fins al 16 de maig.

Horaris: de dimecres a divendres, de 17h a 20h; dissabtes, de 18h a 20h;  diumenges, de 12h a 14h i de 18h a 20h.

Organitza: Fundació Vila Casas i Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca
Auditori del VINSEUM

Lectura dramatitzada El Visitant d’Éric-Emmanuel Schmitt

Viena 1938: els nazis han envaït Àustria i persegueixen els jueus. Per optimisme Sigmund Freud no vol marxar encara; però aquesta tarda d’abril la Gestapo s’endú l’Anna, la seva filla, per interrogar-la. Freud, desesperat, rep aleshores una estranya visita. Un home amb frac, un dandy, un cínic, entra per la finestra i manté amb el doctor una increïble conversa... Qui és? Un boig? Un mag? Un somni de Freud? Una projecció del seu inconscient? [...]

Actors: Clara Cols, Joan Marc Galimany, Lluís Laguna i Josep M. Pujol.
Direcció: Clara Cols

Aquest acte s'enregistrarà per poder ser emès per rtvvilafranca

Places limitades. Imprescindible fer reserva prèvia a entrades.vinseum.cat 
Claustre de Sant Francesc

Presentació dels premis de microrelats Es la tribu qui educa

Veredicte, entrega de premis i lectura dels millors microrelats de 300 paraules que s’han presentat al concurs que, en la seva tercera edició, vol continuar fomentant la reflexió i l’intercanvi d’idees al voltant de l’educació, enguany amb el tema: “Què ens educa cap al bé? I cap el mal?”

Organitza: Grup de Mestres de l’Alt Penedès
Auditori Municipal Vilafranca

Concert La Quarta de Mahler, a càrrec de l’Orquestra Camerata Penedès

De la mateixa manera que el VilaPensa dedicat “A la recerca de la felicitat” acabava el 2019 amb una missa de difunts, el Rèquiem de Mozart, en aquesta edició dedicada al “Mal dels innocents” acabem amb una simfonia de Mahler on tota ella i, en especial, en el seu darrer moviment d’una manera càndida, pròpia dels nens innocents, se’ns convida a fugir de l’humà, a gaudir les felicitats del cel, una finestra oberta al radiant repte com és la vida humana. La simfonia que interpretarà la Camerata Penedès, una versió reduïda per ensemble, és el resultat d’un esforç per simplificar el gran món sonor de Gustav Mahler. La simfonia passa de manera gradual i programàticament de l’energia dels primers moviments a la calma del quart moviment amb la cançó “La vida celestial”, interpretada per la veu d’una soprano, que descriu la visió del paradís per un infant.

Programa del concert:
Gustav Mahler: - Simfonia número 4 en Sol Major. Arranjament de Tomàs Peire (60’)

Fitxa artística:
Orquestra Camerata Penedès  
Soprano Mercedes Gancedo

Preu entrada anticipada: de 20 € a 22 €
Preu entrada taquilla: de 22 € a 24 €
Per a més informació: espectacles.vilafranca.cat 

Organitza: Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca
Auditori del VINSEUM

Lectura dramatitzada El Visitant d’Éric-Emmanuel Schmitt

Viena 1938: els nazis han envaït Àustria i persegueixen els jueus. Per optimisme Sigmund Freud no vol marxar encara; però aquesta tarda d’abril la Gestapo s’endú l’Anna, la seva filla, per interrogar-la. Freud, desesperat, rep aleshores una estranya visita. Un home amb frac, un dandy, un cínic, entra per la finestra i manté amb el doctor una increïble conversa... Qui és? Un boig? Un mag? Un somni de Freud? Una projecció del seu inconscient? [...]

Actors: Clara Cols, Joan Marc Galimany, Lluís Laguna i Josep M. Pujol.
Direcció: Clara ColsPlaces limitades. Imprescindible fer reserva prèvia a entrades.vinseum.cat 

Qui són ells?

Els alumnes de secundària i batxillerat d’alguns dels instituts de Vilafranca compartiran les seves reflexions al voltant de les llambordes Stolpersteine i els noms que hi ha gravats. A través de material audiovisual explicaran qui eren aquelles persones que van ser víctimes de l’holocaust i quins són els pensaments i les reflexions que els ha fet aflorar investigar sobre les seves vides. Els projectes realitzats pels alumnes estaran disponibles al mateix web del VilaPensa a partir del dia 5 de maig, “Dia d’homenatge als espanyols deportats i morts en camps de concentració i a totes les víctimes espanyoles del nazisme”.

Durant el procés de treball els estudiants podran visionar la pel·lícula d’animació Josep del dibuixant Aurel (França, 2020) i coneixeran les narracions Una llauna rovellada de l’actriu Assumpta Mercader. 

Acte en col·laboració amb: Institut Eugeni d’Ors, Institut Alt Penedès, Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i Memorial Democràtic de Catalunya

Geolocalització de les Stolpersteine de Vilafranca

Els stolpersteine (paraula plural alemanya que significa «pedres, llambordes o llambordins de topada o per ensopegar»; singular stolperstein) són petits monuments creats per l'artista alemany Gunter Demnig en memòria de víctimes del nazisme. Actualment n'hi ha més de 75.000 distribuïdes a més 1.800 ciutats d'una vintena de països, entre les quals Vilafranca del Penedès. 
Quin crim havien comès aquells vilafranquins per ser deportades als camps nazis?
Com s’explica l’oblit institucional de la democràcia espanyola a les víctimes de la guerra civil?
Aquestes són algunes de les preguntes que van haver d’investigar els estudiants.
Com és possible que una societat culta i civilitzada, que llegia Hölderling i escoltava Wagner, pogués arribar a tal grau de depravació humana?
Com és possible que a deu kilòmetres de Weimar, una ciutat com Vilafranca del Penedès, on va tenir casa Bach, Shopenhauer, Goetthe, Nietzsche i Litz, pogués construir-s’hi el camp de Buchenwald?
Els alumnes de l'Institut Eugeni d'Ors no només van haver d’enfrontar-se a una descripció d’uns fets històrics, sinó també a una explicació de caràcter filosòfic: «Com ens expliquem el mal?»

El mapa amb la geolocalització de les Stolpersteine de Vilafranca del Penedès a es pot veure AQUÍ .

Els estudiants ens proposen reflexionar sobre l'Holocaust a partir de vídeos

Els alumnes de 4t ESO de l'Institut Eugeni d’Ors i de l'Institut Alt Penedès han compartit les seves reflexions al voltant de les llambordes Stolpersteine i els noms que hi ha gravats a partir d'uns vídeos creats per ells mateixos on ens expliquen qui eren aquelles persones que van ser víctimes de l’holocaust i quins són els pensaments i les reflexions que els ha fet aflorar investigar sobre les seves vides.

Els vídeos es poden veure AQUÍ