Programa d'activitats

  • Dimecres18 Abril
  • Dijous19 Abril
  • Divendres20 Abril
  • Dissabte21 Abril
  • Diumenge22 Abril
  • Actes previs
Capella de Sant Joan

Exposició Inauguració de PhotoPensa i presentació de l’audiovisual La natura escèptica

PhotoPensa és una exposició de fotografies de caire filosòfic, fetes per alumnes de secundària de Vilafranca de Penedès, que pretenen fer pensar a l’ocasional visitant. Una oportunitat per veure una altra visió de la realitat, amb ulls joves i una mirada trencadora.

Consulta les bases de participació PDF

La natura escèptica és un audiovisual que neix de la fusió de les fotografies de Manuel Ràfols, realitzades l’hivern del 2016 tot caminant per terres del Penedès, i de textos d’obres i autors reconeguts, per proposar una visió subjectiva i lliure de l’escepticisme; un escepticisme que sembla que també envaeixi la natura en una època de l’any com l’hivern.

Horaris d’exposició: Dijous i divendres de 17 a 20 h; dissabte de 18 a 20 h i diumenge de 12 a 14 h i de 18 a 20 h.

Acte en col·laboració amb el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.
L’Escorxador

Conferència Un humanisme avançat davant el tsunami tecnològic, a càrrec d’Albert Cortina

La conferència d’Albert Cortina al voltant del determinisme i la ciència-ficció és un preludi a l’obra Lifespoiler de Flyhard Produccions, i s’inscriu dins del programa Per saber-ne més! del Teatre Cal Bolet.

Acte en col·laboració amb el Teatre Cal Bolet / Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca.
Teatre Casal

Conferència Ens arriba la realitat a través dels mitjans de comunicació?, a càrrec d’Antoni Puigverd

Acte en col·laboració amb l’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran i el Casal Societat la Principal.
VINSEUM. Auditori

Acte inaugural L’escepticisme per l’esdevenir del territori i les persones

Conferència doble: El territori i el canvi climàtic, a càrrec de Jaume Gramona, i Llibertat i món comú, a càrrec de Fina Birulés.
Fòrum Berger-Balaguer

Jornada Com afrontar l’envelliment: reflexions des de la bioètica, a càrrec Begoña Román, Montserrat Busquets i Josep M. Fericgla.

L’Hospital Comarcal de Vilafranca del Penedès, juntament amb el Centre Sociosanitari Ricard Fortuny, anualment celebren una jornada d’Ètica. Aquest any, la corresponent III jornada d’Ètica s’inscriu en el marc del VilaPensa i té per objectiu tractar la qüestió de la vellesa. L’acte està adreçat a professionals sanitaris i també és obert al públic. La jornada es complementa amb algunes experiències del nostre entorn que ens mostren la realitat més propera i ens ajuden a reflexionar i debatre sobre tot l’exposat.

Programa de la jornada (PDF)

Acte en col·laboració amb l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, el Consorci Sociosanitari de Vilafranca i el Fòrum Berger Balaguer.
Cinema Kubrick

CinemaVilaPensa Projecció de Las sufragistas de Sarah Gavron.

Sessió de cinema/fòrum pensada per als estudiants de filosofia dels instituts de secundària de Vilafranca i de la comarca.

Las Sufragistas (títol original en anglès, Suffragette) és un drama històric britànic de 2015 dirigit per Sarah Gavron i escrit per Abi Morgan. La pel·lícula explica la història de les sufragistes angleses al començament de la Primera Guerra Mundial. La seva principal protagonista és Carey Mulligan en el paper de Maud Watts, una dona de classe treballadora que s'incorpora al moviment sufragista. Meryl Streep, Helena Bonham Carter, Anne-Marie Duff i Romola Garai l'acompanyen interpretant grans figures de la lluita pel sufragi femení.

Acte en col·laboració amb el Cinema Kubrick.
VINSEUM. Auditori

Conferència Poesia, llenguatge i comprensió de l’ésser, a càrrec de Jordi Llavina

VINSEUM. Auditori

Conferència Generositat filosòfica i filosofia de la generositat, a càrrec de Josep Maria Esquirol

Teatre Cal Bolet

Teatre Lifespoiler. Flyhard Produccions

Què passaria si sabéssim que tot està determinat? ¿Que el destí, tal com ens el van explicar, no és un conte o un recurs dramàtic en les tragèdies gregues, sinó una realitat absoluta, científica, matemàtica? Com afectaria el nostre dia a dia? Les nostres relacions? Les nostres creences més íntimes? 

Aquest és el joc. Un joc al qual s'enfronten un parell de personatges. Una primera cita del que ja saben segur que serà una futura vida en comú. 

Però, podem enamorar-nos de la persona de qui sabem que ens enamorarem?

Text i direcció: Marc Angelet, Alejo Levis. Intèrprets: Clara Cols, Vicky Luengo i Sergio Matamala. Música original: Àlex Torio. Escenografia: Laura Clos (Closca) i Sergi Corbera. Vestuari: Iztok Hrga. Disseny de so: Alejo Levis i Xavi Gardés. Assessorament màgia: Sergi Armentano. Assessorament moviment: Michalis Aristidou. Disseny de llums: Xavi Gardés. Producció: Flyhard Produccions

Entrades: 16 € / 14 €
Venda d’entrades: http://espectacles.vilafranca.cat

Acte en col·laboració amb el Teatre Bolet / Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.
L’Agrícol / Casal Popular

Jornada Lluís M. Xirinacs, filòsof i polític, a càrrec de la Fundació Randa

Lluís Maria Xirinacs i Damians fou un polític pacifista, doctor en Filosofia, sacerdot i autor, activista social català. Destacà per la seva defensa dels drets humans amb mètodes de protesta no violents com les vagues de fam i, sobretot, la seva manifestació diària davant la presó Model de Barcelona durant un any i nou mesos per reclamar l'amnistia per als presos polítics. L'any 1974, va rebre a Hèlsinki la medalla del 25è aniversari del Consell Mundial de la Pau, També va rebre, a Viena, la medalla de bronze de l'Associació Mundial de la Pau. Fou candidat al premi Nobel de la pau l'any 1975.

De 10 a 14 h, Centre Artístic del Penedès, l’Agrícol:
Jornada d’estudi
De 10 a 10.30 h: rebuda i benvinguda
De 10 a 12 h: Explicació del Globàlium. Ponents: Joan Parés i Àngels Baldó. Modera: Joan Cuscó.
De 12.30 a 14 h: Política i Demòtica. Xerrada i debat. Ponents: Eva Franquero i Núria Roig. Modera: Joan Cuscó.

De 17 a 19 h, Casal Popular de Vilafranca:
Tertúlia i debat. Projecció del documental de “Xirinacs, a contra corrent”.
Ponents: Carles Riera, Xavier Serra. Modera: Marcel Martínez

Acte organitzat per Centre Artístic del Penedès L’Agrícol, Casal Popular de Vilafranca i la Fundació Randa.
VINSEUM. Auditori

Conferència Oncologia: La immunooncologia, la nova estratègia en la lluita contra el ​càncer, a càrrec d’Elena Sancho / IRB

VINSEUM. Sala Nogués

Presentació del llibre El monolingüisme de l’altre, de Jacques Derrida (Edicions UB, 2017), a càrrec Núria Sara Miras

Capella de Sant Joan

Conferència Explorar el silenci, a càrrec de Teresa Guardans

VINSEUM. Auditori

Concert Beethoven i les sonates per a violoncel, a càrrec de l’Orquestra de Cambra del Penedès

Beethoven va ser molt versàtil i innovador en l'exploració de les formacions poc habituals, com són les Sonates per a violoncel amb piano. En va escriure un total de cinc i són una bona mostra per veure l'evolució de la seva obra, ja que la primera la va compondre amb vint-i-sis anys i les dues últimes, quan ja s'acostava als cinquanta.

Orquestra de Cambra del Penedès Violoncel: Irma Bau. Piano: Irina Veselova
Presentació del concert: Joan Cuscó

Entrades: 17 € / 15 €
Venda d’entrades: http://espectacles.vilafranca.cat

Acte en col·laboració amb el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.
Capella de Sant Joan

Lectura Joan Fuster, escèptic?, a càrrec de Xavier Serra

Capella de Sant Joan

Xerrada Filosofia per a pingüins. Inèrcia, abstenció i retenció: Sòcrates escèptic?, a càrrec de Joan Gonzàlez-Guardiola.

L’acte compta amb una lectura de poemes a càrrec de Rosana Cortés Garrido.
Capella de Sant Joan

Música Flamenc Filosòfic a càrrec d'Aina Núñez Trio

Aina Núñez és bailaora i pedagoga del flamenc. Nascuda a Molins de Rei, viu i creix entre Vic i Barcelona. A Còrdova aprèn de diferents mestres del flamenc com ara Pepi Portales, Paca García, Israel Galván, Andrés Marín i Farruquito, entre d’altres. Col·labora amb artistes com ara Mayte Martín o Carmen Linares, treballant de manera solitària o amb diferents formacions com ara Sal y Pañí, A Contratiempo, Del Califato, etc., i el seu ball arreu de Catalunya i de l’estranger. Ben aviat comença a fer classes de ball flamenc. Actualment viu a Barcelona, però manté els seus grups d’alumnes a Sevilla i Barcelona. Més informació a www.ainanunez.com
Capella de Sant Joan

Música Flamenc Filosòfic a càrrec d’Aina Núñez Trio

Aina Núñez és bailaora i pedagoga del flamenc. Nascuda a Molins de Rei, viu i creix entre Vic i Barcelona. A Còrdova aprèn de diferents mestres del flamenc com ara Pepi Portales, Paca García, Israel Galván, Andrés Marín i Farruquito, entre d’altres. Col·labora amb artistes com ara Mayte Martín o Carmen Linares, treballant de manera solitària o amb diferents formacions com ara Sal y Pañí, A Contratiempo, Del Califato, etc., i el seu ball arreu de Catalunya i de l’estranger. Ben aviat comença a fer classes de ball flamenc. Actualment viu a Barcelona, però manté els seus grups d’alumnes a Sevilla i Barcelona. Més informació a www.ainanunez.com
VINSEUM. Auditori

Conferència Pensar la mort. Doble conferència amb La mort cristiana: un moment de dolor i d’esperança, de Lluc Torcal, i La mort, pedra angular dels aprenentatges budistes, de Nicole Martínez-Melis

Acte que s’inscriu dins del programa d’activitats de l’exposició La fi és el principi, que fins al 29 d’abril es pot veure a la Capella del VINSEUM.
L'Agrícol

Presentació del llibre sobre Josep Palau i Fabre Foc secret , d'Oriol Pi de Cabanyes, a càrrec de Joan Noves (president de la Fundació Palau de Caldes d'Estrac) i Joan Cuscó (President de l'Agrícol).

Acte en col·laboració amb L´Agrícol.
C.U.C. Casino

Teatre

Mots de ritual per a Electra, de Josep Palau i Fabre, a càrrec de Taller Assaig Teatre (TAT), amb direcció de Valeri Laguna.

Tornar a escena Mots de ritual per a Electra, de Josep Palau i Fabre, una obra de profunda reflexió sobrer l'ésser humà, és sempre un acte de justícia envers un dels intel·lectuals més importants del nostre país i, a la vegada, un autor massa desconegut. I ara encara més, perquè la representació coincidirà amb la cloenda de l'any del centenari del seu naixement. L’acte compta amb la presentació de l’obra a càrrec d’Oriol Pi de Cabanyes.

Valeri Laguna és una persona reconeguda pel seu treball constant, des dels seus inicis al CAEP III, els anys 70, fins a l'actual Taller d’Assaig Teatre (TAT). Ha treballat en pro del teatre com a dramaturg, actor i director, de diversos grups amateurs. Ha impulsat i coordinat el treball dels actors i les actrius de la GATAP. El 2010 va rebre el Premi Arlequí lliurat per la Federació de Grups Amateurs de Teatre.

Oriol Pi de Cabanyes és escriptor. Ha publicat obres de ficció, dietaris, llibres de viatges, biografies i estudis sobre art i literatura. Ha exercit de professor universitari, de director del Museu Víctor Balaguer a la seva ciutat natal, Vilanova i la Geltrú, de director de Relacions Culturals de la Generalitat de Catalunya i de la Institució de les Lletres Catalanes, des del 1988 fins al 1996. També ha destacat com a periodista i ha col·laborat amb publicacions com ara Serra d'Or, Avui, Diari de Vilanova i La Vanguardia.

Acte en col·laboració amb el C.U.C. Casino.
Hotel Pere III

Sopar filosòfic amb Jordi Sales

Certeses i incerteses nacionals. Presentació a càrrec de Joan Cuscó. Preu del sopar: 25 €. Inscripció: mitjançant el correu electrònic gremi2001sl@hotmail.com o el telèfon 938 174 755   Jordi Sales és doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona, on és professor des del 1968, i també ha estat degà de la facultat de Filosofia els períodes 1995-1998 i 2006-2009. Ha sigut president de la Societat Catalana de Filosofia de l'Institut d'Estudis Catalans (1989-2001) i és coeditor del seu Anuari. És promotor de diverses iniciatives a l'entorn de l'estudi i el debat del pensament i de la formació, com ara els col·loquis de Vic, l'editorial Barcelonesa d'Edicions i la Fundació Relleu. Fou rector de la Universitat Catalana d'Estiu entre els anys 2009 i 2013. Acte en col·laboració amb el Rotary Club Vilafranca.